Прилепчето Дарко на гости в детската читалня на „Пътуващите книги“

Прилепчето Дарко на гости в детската читалня на „Пътуващите книги“

Прилепчето Дарко на гости в детската читалня на „Пътуващите книги“

Детската читалня на „Пътуващите книги на Стара Загора“ тази събота беше посветена на прилепите – тези тайнствени създания, за които знаем малко, затова често и неоснователно се страхуваме от тях. Разказахме на нашите любознателници за съвместния ни проект с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, библиотека „Родина“ и „Зелени Балкани“, в който чрез посещения в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани, ежемесечни събития, работилници и срещи, децата могат да научат повече за дивите животни, обитаващи градската ни среда, да разберат какви незаменими помощници и приятели са те на човека и да знаят как да ги опазват и защитават. В този проект всеки месец е посветен на определен вид животно. Ноември е месецът на прилепите.

Затова малките ни читатели научиха интересни факти за живота на Господарите на нощта – къде живеят, как се ориентират в тъмното, защо са полезни, а не опасни за човека и колко е важно да пазим тишина при посещенията си в пещерите през определени месеци на годината, за да не навредим на малките летящи бозайници. А след това, за да открием разликите в стила на поднасяне на информация, прочетохме книжката за приключенията на прилепчето Дарко, в която всички тези неща ни бяха разказани с богатството и пълнотата на изразните средства на художествения текст – образно, въздействащо и красиво.

Дойде време и за най-интересната част – работилничката за маски на прилепи и рисуване върху балони. Децата проявиха както винаги въображение и всички много се забавлявахме, творихме, снимахме, остана време и за бой с балони.

Накрая всички получиха книжки, плакати, стикери и брошури, предоставени от нашите приятели и партньори от „Зелени Балкани“.

[wonderplugin_gallery id=“4″]