Честит щърков ден от детската читалня

Честит щърков ден от детската читалня

Честит щърков ден от детската читалня

Април е месецът на щъркелите, затова ние от СНЦ Пътуващите книги на Стара Загора този път посветихме детската ни читалня на летящите, любими на всички, предвестници на пролетта. Нашите партньори от Сдружение „Зелени балкани“ ни предоставиха интересни материали, от които научихме кои закони защитават щъркелите, колко птици летуват у нас и в кои страни отлитат през зимата.

Обикновено щъркелите правят гнездата си върху електрически стълбове. Но често служителите на електропреносните компании ги разрушават, за да избегнат опастността от късо съединение или пожар. Научихме къде да позвъним, ако намерим щъркел в беда и как можем да ги предпазим от неприятности като опазваме градската ни среда чиста. А след това четохме забавната и поучителна художествена история „Как беше изобретено летенето“ на Маргарит Минков от книжката „Весел, гъделичкащ смях“.

Мария ни беше подготвила специална работилничка за щъркели. На раздяла си пожелахме „Честит щърков ден“ с едно съвместно изпълнение на пиано, в което се включиха малки и големи.